söndag 16 juli 2017

Hundarnas utrustning: hurtta och brogården

Då har vi kommit till  gammelpojkarnas selar:

Rio har en formsydd sele från Brogården som sitter som en smäck på honom, den är av ett lätt material som torkar fort efter en tvätt och det behövs för Rio är träsktrollet nummer ETT i denna flock. Det är också en sele med y-front och bukremmen är placerad längre bak för att undvika skav bakom armbågarna.
Jag har testat några selar på Rio under hans snart 11 åriga liv men denna är den som sitter bäst på honom och det säger jag inte bara för att jag är kompis med tillverkaren ;) utan för att jag tycker det.
Malte har en y-front sele från Hurtta sedan några år tillbaka som sitter bra på honom, lite stor just nu då han gick ner ganska mycket i samband med Karmas höglöp. Nac
kdelen med den är att den luktar snabbt illa efter han har haft den på sig ett tag men den är lätt att tvätta. Men en uppdatering kommer att behövas till honom ganska snart.


Jag sätter alltid fast mina hundar i midjan när jag är ute och går med gänget och efter att ha provat flera olika midjebälten så hittade jag för många år sedan ett bälte som är perfekt för mig, jag vill inte ha ett bälte med elastiska delar då jag har sett och känt att Rio blir mycket hetare så Björkis hundförarbälte med modifikation med ett av mig tillverkat paracordband med ringar i båda ändarna, detta funkar suveränt för mig och det är riktigt  bekvämt att ha på sig. Det har dessutom flera bgb-hakar och d-ringar fastsydda för annan utrustning, perfekt att hänga kniven i vid jakt eller när vi beger oss ut i svampskogen.

 Så här sätter jag fast kopplerna i hundförarbältet och från att haft en karbinhake av modell klätterkarbin, för att den är så lätt och går att låsa, men efter ett ständigt trassel med 4 koppel som snurrar i hop sig så har jag nu 3 karbinhakar (ett sitter på kopplet från början) och på så vis kan jag trassla ut härvan på en gång när de byter plats.

Mellan mig och hundarna sitter fyra koppel av tre olika märken, Malte och Karma har enkla kanalbandskoppel från dogman med BGB-hake, medan Rio har ett expanderkoppel från Baggen, även den ett kanalbandskoppel. Jag är nöjd med detta koppel men tyvärr lossnar det tyg som sitter över gummibandet redan efter några promenader så det klipptes snabbt bort. Även Loke har ett expanderkoppel men från Neewa med pistolhake mot hunden och typ klätterhake mot mig. Det har dessutom ett handtag under expandern vilket är mycket bra när jag vill korta upp kopplet och ha mer kontroll på honom. Jag köpte detta koppel till Rio egentligen men insåg när jag kom hem att det var pistolhake på och pistolhakar på Rio har jag ingen bra erfarenhet av.

Helst skulle jag vilja ha ekologiskt läderutrustning på hundarna men det blir så mycket dyrare, men drömma kan man göra i alla fall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar