lördag 8 juli 2017

Jaktspårkurs med Loke BC

Hmm denna fläck luktar väldigt intressant!
Vildsvinen?? nä dom ser jag inte

I dag har Loke och jag förkovrat oss lukternas värld, vi går nämligen kurs på Roslagens Jakt och Vilt i Almunge denna helg. Kursen är jaktinriktad så Loke är en katt bland hermelinerna som enda icke jakthundsras och jag var den enda icke jaktklädda personen med mina chinosshorts och hikingskor.
Denna kurs är mycket baserad på en väldigt bra bok och leds av en mycket rutinerad hundförare och instruktör vid namn Calle Ekström från Hunting Assistans som utbildar jägare såsom tullhundförare och polishundsförare. Kursen är mycket baserad på diskriminering, hårda spår och ID spår vilket är väldigt intressant då det är "nya" sätt att träna eftersökshundar på istället för renodlade blodspår vilket är ganska orealistiska med tanke på att det inte är säkert att en skadat djur blöder så speciellt mycket. Som Calle så: När djuret tappat så mycket blod som vi sprider i spåret kommer det inte så långt och dör snart av förblödning. Visst 600-700 räcker det men kanske inte 1-2 kilometers spår som det kan lätt kan vara i skarpt läge. Så många tankar snurrar nu i mitt trötta huvud om hur kursen jag håller nu ska se ut.

Ooo denna fläck då!
Loke är inte så mycket spårtränad men den hund som är det här i huset är gammal och lite sliten nu (Rio) när Karma löper så jag är tveksam att han skulle ha orkat en hel dag men jag får se om han får följa med som sällskap i morgon när kursen fortsätter.

När det var dags för första momentet, diskriminering, så skulle hundarna lära sig att markera hjorthud på en urvalsbana med 6 burkar, Lukten låg i en burk. Loke som inte haft så mycket  nära kontakt med vilt var inte så super intresserad men markerade iaf, nu är det så att Loke har en grej för sig när vi kör detta, det är att han hjärna använder tassarna och välter burkarna, Tokeloke! Men det är nåt att träna bort.

När alla hundar gått några vändor och markerat på hjorthuden var det dags att lägga ner en doft de skulle lära sig att INTE markera och i slutändan inte spåra, nämligen får... (det ska tydligen vara det absolut svåraste djurslaget att få hunden att inte spåra), där fick jag lov att sätta stopp, Loke får absolut spåra får! Vilken konstig blick jag fick från kursledare och övriga deltagare, jag fick påminna dem att Loke är en fårhund som jobbar med får. Inte för att jag tror att det har någon betydelse.

Efter lunch fortsatte vi med hårda spår, dvs spåra på asfalt mm. här var det svårare för Loke men det lossnade mot slutet. Men det märktes på honom i dag att han är påverkad av löpet han också och av att han inte ätit ordentligt på några dagar, så nu sover han djupt i sin koja i hundgården resten av kvällen och natten tror jag och jag jag sover nog gott jag med när jag väl lägger mig till ro men jag kommer att drömma om björnar och vildsvin!

Natti Natti Loke, tack för i dag min vän!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar