onsdag 5 juli 2017

Vildmarkshundarna del 1

Jag tar dem från äldst till yngst:

Rio:
Rio är den äldsta av mina 4 hundar, snart 11 år och backar inte för nått kul. Älskar att upptäcka, klövja, klättra, krypa under, krypa igenom, ta gyttjebad, plaska i alla vattenpölar han kan hitta, springa fort, spåra, äta godis, åka bil, skälla osv. Ja han är med på alla tokigheter jag ber honom om.

Han är en sprocker spaniel, en korsning mellan jaktcocker- och jaktspringer spaniel, han jagar det mesta om han får, när han var yngre försökte han komma i fatt flygplanen som skulle till Arlanda, det gör han inte nu, han har nog blivit klokare eller så ser han sämre.

Rio är en pensionerad eftersökshund och tjänstehund från min tid som kommunal viltvårdare i Uppsala. Hans spårbeteende var så fort han möjligen kunde med mig släpandes i linan bakom honom med hagelbössan i högsta hugg. Runt träd, över stock och sten, runt buskar, under buskar och genom buskar och oftast i mörkret med pannlampa på huvudet som hela tiden åkte av, ja jösses vad vi höll på. Men det gick ofta bra. Ja, Rio är en speciell hund med en stor plats i mitt hjärta.Malte, Malle mupp, Malle, ja kärt barn har många namn heter det ju. Klövenhöjs Malbec heter han i stamtavlan men ganska snabbt bestämde jag mig för Malte. Malte är en 9 årig jaktlabrador, en väldigt duktig jaktlabrador på de andjakter vi har varit med på. Under jakterna är han orädd och tar för sig i områdena men kommer det en myra och kryper på honom så hoppar han högt. Hemma är han en hund som inte gör mycket väsen av sig, jag har hört honom skälla en gång under de snart 9 åren jag har haft honom, kan vara försiktig i de flesta miljöer eller om det är något han är ängslig över så bara kör han på och forcerar sig fram. Många gånger har han sprungit in i knävecken i dörrhålet.
Han är en nallebjörn med vassa armbågar som han gärna borrar ner i låren eller i magen. Känner han av att jag har ångest så kommer han gärna och lägger sig på mig för att lugna mig. Min nallebjörn Malte.


Ungdomarna, Loke och Karma, tar vi en annan dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar